bumblebee seems to work in background, but does not display anything

by K. Kowalczyk   Last Updated September 19, 2018 13:02 PM

I installed bumblebee on my Lenovo Thinkpad E570 with 940MX running Ubuntu 18.04.1, after some struggling with library paths I seem to be able to start optirun glxgears without errors, but no output either. optirun -vv glxgears gives me following output:

[  940.756098] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[  940.757291] [DEBUG]optirun version 3.2.1 starting...
[  940.757338] [DEBUG]Active configuration:
[  940.757352] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[  940.757365] [DEBUG] X display: :8
[  940.757377] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/primus
[  940.757401] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[  940.757430] [DEBUG] Accel/display bridge: auto
[  940.757453] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[  940.757482] [DEBUG] VGLrun extra options: 
[  940.757508] [DEBUG] Primus LD Path: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/primus:/usr/lib/i386-linux-gnu/primus
[  940.757639] [DEBUG]Using auto-detected bridge virtualgl
[  941.711727] [INFO]Response: Yes. X is active.

[  941.711742] [INFO]Running application using virtualgl.
[  941.711849] [DEBUG]Process vglrun started, PID 4477.
[  942.672431] [DEBUG]SIGCHILD received, but wait failed with No child processes
[  942.672457] [DEBUG]Socket closed.
[  942.672474] [DEBUG]Killing all remaining processes.

And exits, so optirun --status returns:

Bumblebee status: Ready (3.2.1). X inactive. Discrete video card is off.

So I tried running it on primus bridge and with optirun -vv -b primus glxgears I got:

[ 1121.883519] [DEBUG]Reading file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1121.883754] [DEBUG]optirun version 3.2.1 starting...
[ 1121.883766] [DEBUG]Active configuration:
[ 1121.883771] [DEBUG] bumblebeed config file: /etc/bumblebee/bumblebee.conf
[ 1121.883779] [DEBUG] X display: :8
[ 1121.883784] [DEBUG] LD_LIBRARY_PATH: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/nvidia/xorg:/usr/lib/x86_64-linux-gnu/primus
[ 1121.883790] [DEBUG] Socket path: /var/run/bumblebee.socket
[ 1121.883797] [DEBUG] Accel/display bridge: primus
[ 1121.883803] [DEBUG] VGL Compression: proxy
[ 1121.883808] [DEBUG] VGLrun extra options: 
[ 1121.883813] [DEBUG] Primus LD Path: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/primus:/usr/lib/i386-linux-gnu/primus
[ 1122.824947] [INFO]Response: Yes. X is active.

[ 1122.824971] [INFO]Running application using primus.
[ 1122.825136] [DEBUG]Process glxgears started, PID 4616.

But did not exit so I opened another terminal, checked optirun --status and got:

Bumblebee status: Ready (3.2.1). X is PID 4730, 2 applications using bumblebeed.

And nvidia-smi just to be sure it works:

+-----------------------------------------------------------------------------+
| NVIDIA-SMI 390.87                 Driver Version: 390.87                    |
|-------------------------------+----------------------+----------------------+
| GPU  Name        Persistence-M| Bus-Id        Disp.A | Volatile Uncorr. ECC |
| Fan  Temp  Perf  Pwr:Usage/Cap|         Memory-Usage | GPU-Util  Compute M. |
|===============================+======================+======================|
|   0  GeForce 940MX       Off  | 00000000:01:00.0 Off |                  N/A |
| N/A   46C    P8    N/A /  N/A |      5MiB /  2004MiB |      0%      Default |
+-------------------------------+----------------------+----------------------+

+-----------------------------------------------------------------------------+
| Processes:                                                       GPU Memory |
|  GPU       PID   Type   Process name                             Usage      |
|=============================================================================|
|    0      4730      G   /usr/lib/xorg/Xorg                             4MiB |
+-----------------------------------------------------------------------------+

But nothing opens up. I tried multiple apps, but none worked.



Related Questions



Bumblebee problem after installation

Updated October 03, 2015 16:01 PM

Nvidia prime vs bumblebee fps drop issue

Updated October 09, 2015 22:01 PM